Wat is wellness? Oorspronkelijk is het woord een samenvoeging van wellbeing en fitness. Maar wat houdt wellness precies in? En de combinatie sauna en wellness: hoe zit dat?
Zoektocht naar balans
We leven in een hectische maatschappij. Veel mensen gaan dan ook gebukt onder werkdruk. Hoewel het typisch iets van nu lijkt, zag men vroeger al de eerste voortekenen van het fenomeen ‘stress’. Zo ook de heer Halbert L. Dunn, de bedenker van het woord ‘wellness’ zo’n vijftig jaar geleden. Wellness staat voor de menselijke zoektocht naar de balans tussen lichaam en geest.
Hoewel het woord inmiddels ontspanning oproept, kan het ook voor inspanning staan: inspanning kan immers ook ontspanning opleveren. Wat Dunn belangrijk vond was het eigen vermogen tot het maken van keuzes. Keuzes in wat je eet, welke relaties je aangaat of welke ontspanning je zoekt. Hoe jij in het leven staat is uiteindelijk je eigen verantwoordelijkheid, zo vond Dunn.
Wellness vandaag de dag
Tegenwoordig wordt het woord wellness te pas en te onpas gebruikt. De essentie van het woord is echter nooit verloren gegaan. Het staat nog altijd voor een gezonde manier van leven én bewegen. Het geestelijk welzijn speelt ook een belangrijke rol in wellness. Overigens wordt wellness door iedereen anders ervaren: zo kan de ene persoon zich toeleggen op het nuttigen van gezonde voeding, terwijl de ander dagelijks met plezier zijn of haar yoga oefeningen uitvoert.
Een dagje wellness
De oude Grieken en Romeinen deden het al: een dagje wellness. In een ver verleden waren er aan de Middellandse Zee vele kuuroorden en spa’s gevestigd, die vaak om gezondheidsredenen werden bezocht. We kunnen dus stellen dat onze voorouders ook al op zoek waren naar een gezonde manier van leven.
Nu staat een dagje wellness voor veel mensen gelijk aan een totale dag van ontspanning. Een dag zonder prikkels of ‘moetjes’. Een bezoek aan een privé sauna is daar een goed voorbeeld van: het is immers een ideale plek om ongestoord te onthaasten. Maar een dagje wellness, hoeft niet alleen een dagje sauna te zijn. Combineer uw bezoek aan de privé sauna met bijvoorbeeld een relaxerende massage, pakking of gezonde maaltijd.
Gun je iemand anders een dagje wellness? Geef dan de privé sauna kadobon: een aangenaam én origineel cadeau.